Početak rentiranja
Završetak rentiranja
Izaberite vozilo
Lokacija preuzimanja vozila
Ime i prezime *
Vaša E-Mail adresa *
Vaš broj telefona *

Nacini PlacanjaNEKRETNINE CRNA GORA

Sta oznacavaju lampice u autu


Sta oznacavaju lampice u autu

 

Lampice ukazuju na nepravilnost u radu pojedinih sistema ili obavjestavaju vozaca o ukljucenoj svjetlosnoj signalizaciji

 

Iznenadno paljenje crvene lampice na instrument tabli najcesce zabrine vozaca, koji u tom trenutku ponekad ne zna kako da odreaguje. Da li da je ignorisete, da se odmah zaustavite ili da nastavite do prvog servisa? Sta uopste znace sve te lampice koje su nekad zute, nekad zelene, a nekad crvene?

 

Instrument tabla je veza vozaca sa svim sistemima na automobilu, a lampice na njoj ukazuju na nepravilnost u radu pojedinih sistema ili obavještavaju vozaca o svjetlosnoj signalizaciji. On dodaje da na paljenje crvene lampice vozac mora odmah da odreaguje. Ipak, jedna od njih moze, ali ne mora uvijek da bude opasna.

 

Na primjer, crveni uzvicnik unutar kruga ima dva znacenja. On ukazuje da je parking kocnica aktivirana. Ukoliko ova lampica radi i kada spustite rucnu kocnicu, prijeti vam opasnost od otkaza kocnica, jer je kočiona tečnost na niskom nivou ili su plocice potpuno potrosene.

 

Kad se upali lampica u obliku crvene kantice ulja - dileme nema. Odmah morate da se zaustavite i isključite motor, jer je pritisak ulja u motoru na opasno niskom nivou i prijeti velika steta. Posjeta servisu je obavezna. Kod nekih automobila ispod ove lampice moze da stoji i oznaka MIN, sto znaci da morate da prekontrolisete nivo ulja i dolijete odgovarajucu kolicinu.

Vozaci mogu da se suoce i sa paljenjem crvenih lampica koje ukazuju na pregrijavanje motora, probleme sa elektricnim napajanjem ili kvara na sistemima bezbjednosti.

 

Odredjene zute lampice upozoravaju vozaca na probleme vezane za bezbjednosne uredjaje. Ako se ukljucuje lampica u obliku automobila koji se kliza po putu znaci da intervenise kontrola stabilnosti (ESP) u teskim uslovima na putu. U tom slucaju popustite gas i lagano sa volanom.

 

Ako je ukljucen zuti simbol CHECK ENGINE postoji problem sa upravljackom jedinicom motora, pa ce iz auspuha da dimi vise nego obicno. Moguc je defekt na lambda senzoru ili druga ostecenja. U svakom slucaju, sto prije posjetite servis.

 

Zuto je boja koja pokazuje i probleme sa pritiskom u gumama. Zuti uzvicnik u presjeku gume moze da znaci da je neka guma pukla, ali ako ste tek promijenili pneumatike, mozda kalibracija senzora nije odradjena.

 

Paljenje lampice u obliku cesme oznacava problem na motoru. Ali slepanje o ovom slucaju nije uvijek obavezno. Ta lampica se upali zbog bilo koje greske na motoru, koja moze da bude i trenutnog karaktera zbog necistoce u gorivu koja jeprosla kroz sistem ili slicno. Kompjuter ce zabiljeziti gresku, ali vozilo ce normalno da nastavi da funkcionise.

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas
info@montenegrocar.com
+382 68 248 040
+382 68 543 313

Copyright © 2019 MontenegroDom All rights reserved.